top of page
logo3.jp2
- bevallen in Nederland
  • Instagram
  • YouTube - Black Circle
  • Vimeo

'Alleen in Nederland wordt
een zwangere vrouw gevraagd of ze
thuis of in het ziekenhuis
wil bevallen.'

WAAROM DIT PROJECT?

In de documentaire ‘Een goed begin - bevallen in Nederland’, (70 min) delen zes gepassioneerde zorgprofessionals hun kennis over de unieke geboortezorg van Nederland vanuit hun persoonlijke ervaring en optiek.

 

Samen schetsen ze een krachtig maar ook kwetsbaar beeld van een bevalcultuur die onder grote druk staat door een tijdgeest van medicalisering, marktwerking en de drang van de moderne mens naar controle.

 

De keuzevrijheid van zwangere vrouwen om veilig thuis te kunnen bevallen, staat hierdoor op het spel. 

​

Hoe waardevol en uitzonderlijk onze geboortezorg is, die de meeste Nederlanders als vanzelfsprekend beschouwen, blijkt uit de indringende verhalen van deze vakvrouwen over het overweldigende en bijzondere van elke geboorte, over het belang van een bekend gezicht bij de baring -thuis en in het ziekenhuis, over de functie van pijn en de gevolgen van trauma, armoede en racisme.

 

De film is daardoor ook een reflectie op onze maatschappij en onze kernwaarden als vertrouwen

-in onszelf en onze medemens, autonomie en keuzevrijheid. 

 

Op 6 november 2021 werd de Nederlandse thuisbevalcultuur officieel erkend als immaterieel erfgoed.

 

Dit is diep verweven met onze geschiedenis en geworteld in een cultuur van nuchterheid, zonder veel poespas,  en vanuit het uitgangspunt dat vrouwen zelf de regie voeren over waar en hoe zij willen bevallen.

                              

VI-Photography.jpg

©vi-photography.nl

                                                                                      

​

  • vrouwen, opdat zij zich realiseren dat keuzevrijheid een kostbaar goed is, nooit als vanzelfsprekend beschouwd mag worden en altijd de moeite waard is om voor te strijden.

  • de toekomstige generaties verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden, zodat zij de diepgewortelde fundamenten begrijpen van het systeem waarin ze hun roeping uitoefenen.

  • de komende generaties, zodat ook onze kinderen en hun kinderen na hen de vrijheid behouden om te kiezen voor een thuisbevalling, als dat hun wens is.

  • het duurzame behoud van ons gedeelde erfgoed, zodat het dienst kan doen als bron voor onderzoek en wetenschap, en als schat voor onze gezamenlijke geschiedenis.

  • iedereen, ongeacht of ze uitgesproken voorstanders zijn, duidelijke tegenstanders, of ergens daartussenin staan.

​

Dit alles omdat dit onmiskenbare stukje oer-Nederlandse geschiedenis, tot op heden, nog nooit op film is vastgelegd. Het is een erfenis die we willen bewaren en delen, een verhaal dat ons allen raakt en verbindt.

​

deze film is voor...

reacties

REACTIES

`Dit moet iedere aanstaande ouder, verloskundige, gynaecoloog en anderen werkzaam in de geboortezorg e.d. zien. Prachtig in beeld gebracht, zonder te sturen op een bepaald soort bevalling.`

Emma

`Het geeft een inkijkje in een wereld die voor velen gesloten is. En onze bevalcultuur enorm aan het veranderen is,  jullie hebben een prachtig naslagwerk gemaakt over een uniek stukje Nederlandse geschiedenis.`

Tom 

Fantastisch!

Suzanne

`Mooie mensen met een mooi verhaal, de optelsom van deze persoonlijke gesprekken schetst een mooi en kwetsbaar beeld van de NL'se bevalcultuur dat op me overkomt als belangrijk: publiek besef van hoe bijzonder dit is, kan er flink door toenemen.`

Nicole

VERTELLERS

Schermafbeelding 2023-09-25 om 12.59.55.png
Schermafbeelding 2023-09-25 om 13.03_edited.jpg
Schermafbeelding 2023-09-25 om 12.58_edited.jpg

DJANIFA
 

Verloskundige Rotterdam

FRANKA

Verloskundige Wageningen / de wereld

was van 2015 tot 2023 werkzaam als verloskundige in een groepspraktijk in Rotterdam-Zuid. In 2023 begon zij als zelfstandige caseload verloskundige VerlosMoeder. Dit is tevens de naam van het platform waarmee Djanifa (toekomstige) ouders op een laagdrempelige manier wil informeren over alle aspecten van zwangerschap, bevalling en ouderschap. Veel van haar cliënten worstelen namelijk met hun financiën en kunnen de hoge kosten bij de geboorte van hun kindje niet dragen.

is verloskundige en antropoloog met expertise op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, met meer dan 30 jaar ervaring in strategie- en beleidsontwikkeling, belangenbehartiging, onderzoek, diplomatie, leiderschap, governance en management. Franka's zesjarige ambtstermijn als voorzitter van de Internationale Confederatie van Verloskundigen (ICM), eindigde in juni 2023, waarna zij director of Global Development werd bij Maternity Foundation in Denemarken.

PIEN

Kraamverzorgende Amsterdam

heeft meer dan 30 jaar ervaring als kraamverzorgende in de grootstedelijke omgeving van Amsterdam. Ze komt dagenlang over de vloer bij arm en rijk, bij nieuwkomers, mensen in conflictsituaties, en bij mensen die geen idee hebben hoe hun eerste kindje te verzorgen. Daarnaast werkt zij bij ACK Zorgmaat om de kraamzorg te verbeteren en haar kennis over de kraamzorg aan jongeren en nieuwe kraamverzorgers over te dragen.

Schermafbeelding 2023-09-25 om 12.55_edited.jpg
Schermafbeelding 2023-09-25 om 13.00_edited.jpg
Schermafbeelding 2023-09-25 om 12.54_edited.jpg

THEA

Kraamverzorgende Almkerk

is ruim 25 jaar kraamverzorgende in de landelijke omgeving van Gorinchem, West-Brabant. In de veelal christelijke dorpen is de gemeenschapszin groot maar de families zijn een stuk kleiner dan vroeger. Partners willen meer betrokken zijn bij de zorg voor een nieuwe baby. Thea ziet het als een belangrijke taak om psychische en emotionele ondersteuning te bieden aan vrouwen die een (ongeplande) keizersnede hebben ondergaan waardoor zij de zorg voor hun kindje fysiek niet aankunnen of worstelen met de binding met hun kindje.

MARTINE

Gynaecoloog Nijmegen

ERNA

Verloskundige Zwolle

volgde de opleiding gynaecologie waarna ze besloot eerstelijns verloskundige te worden. Ze wilde zelfstandig aan het werk. Na 3 jaar keerde ze terug naar de gynaecologie. Inmiddels is zij 13 jaar als gynaecoloog aan het werk bij het Radboud ziekenhuis in Nijmegen en staat zij landelijk bekend als expert op het gebied van Poli op Maat, een polikliniek waar vrouwen terecht kunnen die een eerdere bevalling als traumatisch hebben ervaren (10-20%). Haar ambitie: zorg op maat overal voor iedere zwangere, van aanbodgestuurde zorg naar vraaggestuurde zorg.

is al meer dan 30 jaar eerstelijns verloskundige in Zwolle. Het percentage thuisbevallingen ligt daar een stuk hoger dan in de rest van het land, zo’n 35%. Erna ervaart dat vertrouwen tussen de zwangere en de verloskundige, en vertrouwen in de kracht van het eigen lichaam, van groot belang zijn voor een goede bevalling. Ze ziet dat een angstige vrouw minder goed bevalt dan iemand die vol vertrouwen de bevalling ingaat. Angstreductie staat daarom hoog in haar vaandel en vertrouwen kweken speelt daarbij een belangrijke rol.

de vertellers

ORAL HISTORY

VI-Photography-46.jpg
VI-Photography-60.jpg
VI-Photography-0157 kopiëren.jpg

©vi-photography.nl

LEVENSVERHALEN

De levensverhalen, het 'oral history' aspect, van de verloskundigen, kraamverzorgenden en gynaecologen werpen een waardevol licht op de mens achter het beroep. Ze onthullen wie deze zorgverleners zijn geworden en wat hen heeft gevormd. Deze verhalen ontrafelen de paden die hen naar de keuze van hun beroep hebben geleid en delen de diepgaande ervaringen die ze hebben opgedaan in de uitoefening ervan.

 

Door deze verhalen vanuit hun persoonlijke beleving te vertellen, ontvouwt zich een rijke weergave van deze zorgprofessionals. We leren niet alleen over hun handelingen en taken, maar we krijgen ook een unieke inkijk in hun innerlijke wereld en emoties. Zo groeit begrip en ontstaat er een dieper inzicht in wie zij zijn en waarom zij hun roeping in de zorg hebben gevolgd.

 

De verzamelde verhalen zijn als een venster naar een belangrijk stukje van onze cultuur, namelijk de thuisbevalcultuur. Ze leggen de bijzondere aspecten van deze traditie bloot en bieden ons de gelegenheid om deze te koesteren en te begrijpen. Zo wordt niet alleen de geschiedenis vastgelegd, maar ook de menselijke kant van degenen die deze geschiedenis hebben gevormd.

​

​

​

IMMATERIEEL ERFGOED

Immaterieel erfgoed, dat is als de levende ziel van een cultuur.

Het omvat diepgewortelde tradities, rituelen, uitdrukkingen, kennis en vaardigheden die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven binnen gemeenschappen. Hierin schuilt een verschil met materieel erfgoed, de fysieke gebouwen en objecten die onze geschiedenis tastbaar maken. Immaterieel erfgoed daarentegen leeft, ademt, en vormt de identiteit en expressie van een cultuur zonder tastbare vorm.

​

Binnen dit rijke spectrum vinden we een schat aan culturele identiteit, diepgeworteld in de geschiedenis en tradities van gemeenschappen over de hele wereld.

​

De erkenning van immaterieel erfgoed is van onschatbare waarde, want het draagt bij aan het behoud van culturele diversiteit en een dieper begrip van diverse gemeenschappen.

 

UNESCO, de organisatie die waakt over onderwijs, wetenschap en cultuur binnen de Verenigde Naties, heeft een "Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid" gecreëerd.

 

Dit is een eerbetoon aan de wereldwijde verscheidenheid van immaterieel erfgoed,

en dient als bescherming ervan.

​

Het behoud en de promotie van immaterieel erfgoed zijn van essentieel belang.

Ze garanderen dat deze kostbare tradities en kennis, die generaties hebben overbrugd, bewaard blijven voor toekomstige generaties. ​

​

Het is een viering van de menselijke creativiteit, wijsheid en verbondenheid,

een brug tussen het verleden, heden en de toekomst.

oral history

DE MAKERS

IMG_6092_edited_edited.jpg

Jet Homoet

filmmaker

Ane C. Ose

filmmaker

We zijn Ane en Jet, filmmakers en zijn allebei thuis bevallen van onze kinderen.

Ane heeft driehoog achter drie meiden op de wereld gezet. En Jet was ‘al’ 43 toen ze thuis haar zoon kreeg.

​

Samen zijn wij VertelBuro en wij leggen levensverhalen vast op film.

Dit doen we met de Oral History-methode; we nemen de geïnterviewden mee terug in de tijd, naar momenten en gebeurtenissen die hun ‘imprint’ hebben achtergelaten. Deze manier van interviewen levert een indringend en persoonlijk verhaal op waardoor de kijker zich erbij aanwezig voelt.

​

​Bij Vertelburo hebben wij het uitgangspunt dat elk levensverhaal uitzonderlijk is en van grote waarde is om verteld én vastgelegd te worden. We verzamelen verhalen onder thema’s, in dit geval die van professionals werkzaam in het geboortezorgsysteem. De verhalen tonen een gedeelde geschiedenis die inzicht geeft in hun werkveld, hun kernwaarden, onze samenleving en de veranderende tijde

​

DE PARTNERS

Wij, filmmakers Jet Homoet en Ane C. Ose van Vertelburo, hebben dit project geïnitieerd, zetten het op en voeren het uit i.s.m. de volgende partijen: Atria -kennisinstituut voor Emancipatie enVrouwengeschiedenis, Beroepsverenigingen KNOV, NBvK, KCKZ, EVAA en ICM,Verloskunde Academies van Amsterdam/Groningen (AVAG) en Maastricht (AV-M). Deze partners ondersteunen het project, delen hun netwerk en dragen bij naar vermogen.

​

Het project vondt plaats onder de paraplu van stichting ZieZo die een ANBI status heeft. 

knov_logo.png
atria.jpg
maastricht.png
AVAG.png
external-content.duckduckgo.com.jpg
external-content.duckduckgo.com.png
Schermafbeelding 2021-12-07 om 13_edited.jpg

DE CROWDFUNDING

 

                                                                           25 december 2021 Afgerond en geslaagd!

Onze crowudfunding is heel goed geslaagd! Met 105 % boven het gewenste bedrag! 437 mensen hebben ons gesteund en we stomen door naar het vastleggen van de Thuisbevalcultuur!

DANK allemaal die ons hebben gesteund! We houden jullie op de hoogte en we zien elkaar als de film af is!

 

'De waarde van iets zien we pas echt,
wanneer het er niet meer is.'

crowdfunding
bottom of page